Március 22. - A VÍZ VILÁGNAPJA

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

Március 22. a víz világnapja 1994 óta, mivel az ENSZ közgyűlése így határozott többek javaslatára, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a „vízválság” korszaka. Azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

 Kapcsolódó kép

Európában jól ismert védett állat. 14-20 cm hosszú, robusztus, esetlen állatka. Feje széles, orra lekerekített, sötét, kiugró szemei és hosszúkás fültőmirigy dudorai vannak. Rövid, vaskos végtagjai a mellsőkön 4, a hátsókon 5 ujjal rendelkeznek.

Minden gyermek szereti az állatokat, ezért mindig közkedvelt ez a témakör. Sok ismeretük van környezetükből az állatokról, de mindig van új tudnivaló. A komlexitás módszerét alkalmazva, igyekeztünk elmélyíteni a gyermekek ismereteit, és újakat beépíteni. Milyen állatok élnek a ház körül? Mit esznek? Hogyan gondoskodunk róluk? Mi a hasznuk, miért tartjuk őket?

 

 

Így kántáltak húshagyó kedden a gyerekek az óvoda udvarán, miközben zajkeltő eszközeikkel, hangos csörömpöléssel ijesztgették a telet.

Készülődik a tavasz, ha elég csapadék volt, és elég hótakaró, akkor lassan indulnak a fény felé, élednek a rügyek. Ilyenkor lehet megfigyelni a fák élősködő növényét, a fehér fagyöngyöt. A termések ragadós nedvéből régen légyfogót készítettek.