„Eszterlánc”

Népi játék és gyermektánc hete az Ovivakációban

Helyet, helyet, nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is, kicsi nekünk ez a ház, kirúgjuk az oldalát!”

Hujjujjujjujjujjujju! 

Az óvodás gyermekek is csakugyan tudnak a felnőttekhez hasonló módon táncolni, énekelni, és nem utolsó sorban játszani. Megmutatták a néptáncos héten, hogy nekik is van helyük a mulatságban. Aki az óvoda előtt járt az elmúlt napokban az hallhatta is, milyen jó hangulat áradt a régi óvoda udvaráról.

A „zene-kuckóból” minden nap már kora reggeltől népzene szólt, ami segítette a ráhangolódást a táncos tevékenységekre. A gyerekek kedvük szerint improvizatív mozgásokat, tánclépéseket gyakorolhattak táncos kötélpályán, emellett többféle típusú ugróiskolán sajátították el a tánctanuláshoz szükséges ugrástípusokat és ugráskombinációkat. A kislányok haját gyönyörű fonatok díszítették, a legények fejére kalap került. A tízórai után kezdődtek a kézműves tevékenységek, énekes, táncos, mozgásos, ügyességi játékok, fogócskák, amikben a gyermekek érdeklődésük szerint vehettek részt. Gyermekkorunk kedvelt játéka a „gumizás” is népszerű volt a gyermekek körében. Egész héten megunhatatlan volt a karkötők, nyakláncok fonása. A „kézműves kuckóban” is érdekes dolgok történtek. Az első napon népi motívumokkal ismerkedtek a gyermekek színező formájában, majd a következő napon ezeket a motívumokat zsírkrétás technikával jelenítették meg, majd átfestették színes festékekkel. Nagyon kedvelt volt az idén a nemezelés, nyakláncot nemezelhettek az érdeklődő gyermekek. Nyílt napunkon nemcsak táncolni hívtuk a leendő kis óvodásokat, hanem kipróbálhatták, hogyan lehet meggyúrni, megmunkálni az agyagot, majd kedvük szerint formázhatták is. Gyönyörű kerámiák készültek. Minden délelőttöt táncházzal zártunk, ahol minden gyermek és óvó néni közösen táncolt. Nagyszerű élmény volt a kb. 70 gyermekkel egyszerre bejárni, kígyózni az óvoda udvarát, és együtt táncolni, mozogni a népzenére. Nem kétséges, hogy nagyon jó hangulatban telt a hét, amit pénteken még megkoronázott a Lóca együttes koncertje. Most is nagyon jó hangulatot csináltak gyermekközpontú műsorukkal. Elsődleges célunk az volt, hogy jól érezzük magunkat, és önfeledten, felszabadultan játszunk, táncoljunk. Mindeközben pedig megismerjük népi kultúránkat, formálódjon személyiségünk a zene, a játék, a közösség erejével. Bízom benne, hogy az elsajátított játékokat a gyermekek otthon is ilyen örömmel játsszák majd szüleikkel, testvéreikkel.

Szeretném megköszönni a hét segítőinek, kolléganőimnek, Pongrácz Mártának, Czinege Editnek, a Lóca együttes tagjainak, dajka néniknek, szülőknek, közösségi szolgálatos nagy lányoknak, hogy lelkes munkájukkal hozzájárultak a néptáncos hét sikeréhez.

Játékban, táncban, dalban és pihenésben gazdag nyarat kívánok mindenkinek.

Romhányi Olga

Gyermektánc pedagógus

      

 

tehetsegprogram

tamogataskezelo

emberieroforras1