A július 13 – 17-ig tartó időszakban környezeti hét volt az új óvodában, bábos hét pedig a régi óvodában.

KÖRNYEZETI HÉT

BÁBOZÁS HETE

{gallery}cikkek/babhet{/gallery}

Az új óvodában a környezeti hét témája a közlekedési eszközök és az óvoda környezetében található bogarak, lepkék…rovarok. A gyerekek a bogarászás közben tapasztalatokat, ismereteket szereztek az őket körülvevő környezetükről. Megismerkedtek az óvoda udvarán található élőhelyekkel (tavak, talaj, fák lombja…), lepkehálókkal, rovargyűjtőkkel böngészték a zöldet, távcsővel a fa lombjai közt megbújó madarakat. Felidézték a tanult dalokat a pillangókról, madarakról, és verseket, mondókákat mondogattak csigákról, lepkékről. Mindezt színesítette a repkedő pillangók hajtogatása, a pillangós karkötők készítése, csigák, siklók, giliszták kreálása, a színezők, élményrajzok sokasága. Az izgalmas biciklis akadálypályát is kipróbálhatták a lurkók, de nem maradhatott el a mindennapos rollerezés, kerékpározás, futóbiciklizés sem a KRESZ parkban. A közlekedéshez kapcsolódóan autópályák, vasutak épültek, természetesen a közlekedés szabályait betartva a játékban. Az óvodások ezen a környezeti héten vidáman, szórakozva ismerték meg az őket körülvevő növény és állatvilágot. Igazán formálódott környezettudatos magatartásuk.

Ugyanezen a héten a régi óvodában zajlott a bábos hét, amely a KUTYA-TÁR címet kapta. A címből is kitűnik, hogy a fő téma a kutya volt, melynek kapcsán a gyermekek a meglévő ismereteiket elevenítették fel játékosan a háziállat fogalmáról, a kutya tulajdonságairól, külső jegyeiről. Változatos tevékenységek biztosításával kutyás meséket, mondókákat és énekeket dolgoztak fel a gyermekek. Kutyás plüsseiket és mesekönyveiket is behozhatták az oviba, melyek segítették is őket a kutyás bábjaik elkészítésében. Készült kutya síkbáb, zokni Dakszli zokniból, fakanál Foxi fakanálból, kicsi kutya ujjbáb. Természetesen nem maradhatott el a kutyusok lakhelyéül szolgáló kutyaól elkészítése sem, amely dobozból készült, és nagyon jó játék volt a gyermekek számára. A színes bábparavánnal a gyermekek saját bábjátéka nagy élmény volt, hiszen a maguk által készített bábok mozgatását, játékát élhették át, belebújva a szereplők „bőrébe”. A mesebeli Hétpróba ügyességi versenyjátékkal zárult a hét, amikor arcfestés segítségével kutyussá változhatott mindenki, és a játék során bújhatott „kutyaólba”, szaladhatott „csonttal”. Minden gyermek jót játszva bábozhatta ki magából az élményeit, érzéseit a hét folyamán.

A szülők nagy örömére minden hét csütörtökjén, mint mindig nyitva volt az ovikapu, és betekintést kaphattak a leendő óvodások, és szüleik az óvoda életébe, és ezekbe a gazdag, színes programokba.

Természetesen folytatódik tovább a nyári élet, tele színes programokkal.

Aszódiné Magyar Beáta

intézményvezető