Ez a nyár kicsit más, mint a többi. A COVID-19 vírus okozta helyzet miatt ezen a nyáron mindkét óvoda üzemel, és nem a megszokott módon vannak összevonva a gyerekek a Széchenyi krt-i telephelyünkön, a régi óvodában. Így az OVI-VAKÁCIÓ programsorozat sem úgy valósul meg teljes egészében ahogy szokott. Természetesen a jó gyakorlatunkat alapul véve ugyanúgy tervezik az óvodapedagógusok a témaheteket, hogy a nyáron óvodába járó gyermekek számára ne legyen unalmas a nyári élet, és a gyerekek nyáron is szívesen járjanak az óvodába - nagyon jól érezzék magukat.

június 29 - július 03-ig terjedő időszakban zajlott az új óvodában a népi játékok és gyermektánc hete, a régi óvodában pedig az indiános hét.

NÉPI JÁTÉKOK HETE

INDIÁNOS HÉT

 Mindkét téma a gyermekek aktív tevékenykedtetésére épített. Az egész hét folyamán népzene fogadta az óvodákba érkező gyermekeket, csak a régi oviban indián népzene, míg az új óvodában az óvodásoknak szóló magyar népzene. Az indiános témából adódóan Bekéné Kotvics Edit óvónő vezetésével a régi óvodások megismerkedtek az indián ősi kultúrával, a törzsek között kialakított jelbeszéddel. Kézi munka tevékenység során fejdíszeket, mini tipiket készíthettek, és az elkészült gyönyörű munkákat a délelőttök folyamán a gyerekek beépíthették a játékukba. Minden nap izgalmas ügyességi-mozgásos játékokat próbálhattak ki, mint a mocsárjárás, hintalóbefogás karikával, célba dobás patkókkal és tomahawkokkal. Természetesen nem maradt el az indián arcfestés sem, ill. a délelőttök zárásaként az indián tánc.

Az új óvodában a táncos témának megfelelően a táncos kedvű lányok és fiúk egész héten rophatták a mindennap felcsendülő népzenére. Romhányi Olga gyermektánc oktató óvodapedagógusunk vezetésével a gyermekek énekes népi játékokkal, gyermektáncokkal ismerkedhettek, így a néphagyomány az óvodás gyermekek mozgásos, ének-zenei tevékenységébe épült be nap-mint nap. Különböző táncmozdulatokat, csárdást, höcögőt, sarkazót, páros szökdelőt, páros forgót vagy éppen ritmusosan bekiabált csujogatókat tanultak. A táncos elemek mellett kézműves tevékenységek is színesítették a témahetet. Népi motívumokkal ismerkedtek a gyermekek, melyekkel papírból készült pártákat, tányérokat díszítettek. Akinek volt kedve, gyurmából is készíthetett tányérokat, kancsókat, csészéket. A témahetet egy közös táncházzal zárták, ahol vidáman vett részt gyermek, felnőtt egyaránt.

Nagyon jó látni a sok boldog gyermekarcot, és hallani a gyermeki nevetéstől, zsivajtól hangos óvoda udvarokat.

A nyári élet többi hete is tele lesz izgalmas játékokkal, meglepetésekkel. A régi óvodában következik a „Játsszunk bábszínházat! – Kutyatár, bábos hét”, az új oviban pedig a „Bogarásszunk – környezeti hét”.

Aszódiné Magyar Beáta

intézményvezető

      

 

tehetsegprogram

tamogataskezelo

emberieroforras1