Kiürült csoportszobák, üres öltözők, gyerekzsivaj nélküli udvarok, pedig végre itt a várva várt tavasz.

A Kormány 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel intézményeink bezártak. A bölcsődében és az óvodákban a folyamatos takarítás, fertőtlenítés mellett megtörtént a játékok, az iratok leselejtezése, az elmaradt dokumentációk pótlása, javítása, az elszakadt mesekönyvek ragasztása.

Mindaz, amelyre kevesebb idő jut a rohanó világ hétköznapjain. A nyári karbantartási munkálatok előre lettek hozva, így most zajlanak a helyiségek festései, az udvari játékok javításai, mázolása, kertrendezés. Az intézményi munkák mellett az óvodai és bölcsődei dolgozóink besegítettek a helyi újság széthordásában, de részt vállalnak a veszélyhelyzetben szükséges maszkok varrásában is. Az óvodapedagógusoknak pedig egy új helyzettel kellett megbarátkozniuk. Az élő programok ideiglenes szüneteltetése miatt az online térben, a zárt facebook csoportokban adnak ötleteket, letölthető meséket, zeneanyagot, játékos feladatokat, logikus gondolkodást, ügyességet és kitartást fejlesztő kis feladatlapokat a gyermekeknek, természetesen a szülők bevonásával. Próbálnak olyan linkeket segítségképpen megjelölni, illetve játékos feladatokat összeállítani, amellyel támogathatják az iskolába készülő gyermekek fejlődését is az otthoni körülmények között. Nem könnyű feladat ez, sem a pedagógusnak, sem a szülőknek. Hiszen most a szülőké a főszerep. Az óvodapedagógus pedig a segítő szerepben van, az a feladata, hogy a pedagógiai tudásával támogassa a szülőt, a megváltozott körülmények között is folytassa a nevelő munkát – online segítség nyújtás formájában. A tavaszi szünet után kis videókkal, meséléssel, énekléssel készülnek a gyermekeknek, hogy ezzel is színesítsék a hétköznapokat az adott témákban. Mindezt természetesen a bölcsődei kisgyermeknevelők is fogják végezni, csak a pici bölcsis életkorának megfelelően.

Reméljük mindenki egészségben átvészeli ezt a veszélyhelyzetet, és mihamarabb visszatérünk a pezsgő mondókázós, dalolós életbe.

De, addig is gondoljunk arra (nekem, mint anyának is fontos), hogy ez a kialakult egyedi helyzet lehetőséget adhat a szülő-gyermek kapcsolat erősödésére, kiteljesedésére.

Aszódiné Magyar Beáta

intézményvezető

      

 

tehetsegprogram

tamogataskezelo

emberieroforras1