Február 2-án van Gyertyaszentelő napja, amikor a népi hiedelem szerint kiderül, jön-e a tavasz.
A hagyomány szerint, ha a barnamedve gyertyaszentelő napján kijön az odvából („barlangjából”) és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.
Erre a népi megfigyelésre, időjóslásra alapozva „Maci hetet” tartottunk. A gyermekek nagyon szeretik a plüss medvéket, számtalan található bent a csoportban és otthonaikban is. Kedvenc meséik között is szerepel legalább egy medvés történet. (Vackor, Boribon, Micimackó, Dzsungel könyve, Mackótestvér).
A témát igyekeztünk minél több oldalról körül járni. Az ismereteket játékos formában, élményszerűen adtuk át a gyermekeknek érdeklődésükre alapozva az óvoda minden nevelési területét áthatva. Témahetünk célja komplex, játékos módon való ismeretszerzés, melybe állat- és környezetvédelmi ismereteket is csempésztünk és hangsúlyoztuk annak fontosságát, hűen Zöld Óvodai arculatunkhoz.
Medvés énekekkel, versekkel, mesékkel foglalkoztunk. A kedvenc népmeséjüket (A medve, a róka meg a bödön vaj) pedig dramatizálva, bábokkal mindennap előadták egymásnak a gyermekek. A medvékről kialakult tudásukat változatos vizuális tevékenységek során tovább bővítettük.
Élményekkel, számos új ismerettel bővülve zártuk hetünket és nagyon várjuk a télűző, tavaszcsalogató farsangi időszakot.
Vlajk-Gergely Katalin
Katicás óvó néni

      

 

tehetsegprogram

tamogataskezelo

emberieroforras1